Ζυμαρικό είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου (Triticum durum) και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά).

Παραδείγματα ιταλικών ζυμαρικών (pasta) είναι:

    τα σπαγγέτι
    τα ραβιόλι
    τα μακαρόνι (macaroni)
    τα ριγκατόνι
    τα τορτελίνια
    οι πέννες
    τα φουζίλι
    οι ταλιατέλες
    τα λινγκουίνια
    τα λαζάνια

Παραδείγματα ελληνικών ζυμαρικών είναι: [πολλές φορές στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος "μακαρόνια" για όλα τα είδη ζυμαρικών]

    οι χυλοπίτες
    τα φλομάρια
    τα σκιουφιχτά
    το κριθαράκι
    οι γκόγκες
    ο τραχανάς

Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σάλτσα, συνήθως κόκκινη (τομάτας), αν και η λευκή σάλτσα με γάλα/αυγά είναι επίσης δημοφιλής.

Τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή φαγητά σε όλο τον κόσμο.